2023/24

Egy újabb világnap

2023. május 27.

Május 20-a a méhek világnapja, ebből az alkalomból érkezett iskolánkba Vasadi Ervin kerületi méhész, aki már nem először látogatott el tanulóinkhoz.

Az előadás során megtudhattuk, hogy ezeknek a szorgos kis állatoknak nemcsak a mézet köszönhetjük, de az élelmiszer termelés nem kis része függ a beporzástól. Kisfilmen mutatta be a méhész a méz készítés fázisait. Megtanulhattuk, hogy mit jelent a nektár, kaptár, viaszsejt, lépes méz kifejezés. Kezünkbe foghattunk egyszerű méhészeti eszközöket, hallhattunk zümmögő méheket.

A különleges természetismeret óra azzal zárult, hogy ne csak a világnapon, hanem az év minden napján vigyázzunk a méhekre, mert nagyon nagy és fontos munkát végeznek. Végezetül Ervin bácsi felhívta a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára jótékony hatására is.

Köszönjük az érdekes előadást!

Csingérné Nagy Judit

alt


 

Fenntarthatósági témahét

2024. május 24.

Az idei tanévben iskolánk is regisztrált és aktívan részt vett a Fenntarthatósági Témahéten. A  témahét öt témaköre a levegő és élővilága, szabadidő, körforgásos gazdaság, hulladék és tudatos fogyasztás. A gyerekek által is kedvelt akadály versenyünkön bővíthették környezettudatos gondolkodásukat. Szórakoztató és érdekes módon ismerkedtek meg a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel. Eközben megtanultak felelősségteljes és tudatos döntéseket hozni.

Tantestületünk pedagógusai nagy lelkesedéssel készültek az egyes állomások színvonalas feladatainak összeállítására. Minden állomás más és más érdekes feladattal várta a gyerekeket. Szó volt a szelektív hulladékgyűjtésről, csomagolásmentes- és tudatos vásárlásról, egyes anyagok lebomlási idejéről, víz pazarlásról, hungarikumokról, szabadidő helyes eltöltéséről, fűszer-és gyógynövényekről, fajismeretről, angol nyelvű-, irodalmi- zenei- és sport feladatokról.

A gyerekek nagy lelkesedéssel jártak állomásról állomásra. A legügyesebbek az 5.b osztály és a 7.c osztály volt.

Szívből gratulálunk.

Mészárosné Narancsik Zsuzsanna

alt


 

Zrínyi Majális

2024. május 17.

alt

Május 11-én, szombaton színes forgatagtól volt népes a XVII. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola.

A napot Petrőczy Tibor igazgató úr és Virág Mihály képviselő úr, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg.

A Málinkó néptáncegyüttes népdalcsokorral, táncelőadással és vidám táncházzal alapozta meg a hangulatot.

A délelőtt folyamán különböző bemutatók követték egymást. Lovasbemutatót láttunk a Monte Vigo Lovasklub előadásában, zenés, karatés bemutatóval szórakoztatta vendégeit a Nippon Zengo csoport, majd karatésok érkeztek a Dojo kyokushin egyesület képviseletében, végül country táncbemutatót tartott a Footloose Hungary Linedance Club.

Változatos programok várták a kicsiket és nagyokat, lehetőségük volt lovaskocsizásra, illatos tusfürdő készítésére. Kipróbálhatták a keresztszemes hímzést, gyöngyfűzést, körmöcskézést, teafilter hajtogatást.  Az Egészségsátorban székmasszázzsal és a lúdtalp puzzlevel várták az érdeklődőket. Az ügyes kezűek kerületünk kézműves mestereivel készíthettek vaspatkót, zsinórt, monotípiát, nemezlabdát, agyagdíszt, mézeskalácsot. A hajtogatott lufinak, a csillámtetkónak és a kézfestésnek minden gyerek örült. Logikai játékokkal lehetőség nyílt az ész pallérozására is. A mozogni vágyók a rendőrség által szervezett közlekedési pályán és a népi játszótéren próbálhatták ki ügyességüket.

Aki a programok közben megéhezett, cukrászdában, gofrizóban, Koktélbárban, hot dog és popcorn árusnál csillapíthatta éhségét, közben kézműves termékeket vásárolhatott.

alt
Fotó: Hegedüsné Novák Ildikó


 

A színházba járás igényének kialakítása kisiskoláskorban

2024. május 10.

A művészet sokszínű palettájáról az 1. a, a 2. a és a 2. b osztály tavasszal a színházi előadásokat részesítette előnyben. A gyerekek a Vigyázó Sándor Művelődési Központ 3 előadásból álló bérletét kihasználva március, április és május hónapokban egy-egy mese színpadi változatával ismerkedhettek meg. A Vojtina, az Aranyszamár és a Bóbita Bábszínház igényes, tartalmas, tanulságos előadásait a kicsik nagy érdeklődéssel figyelték. A zene, a mozgás, a különleges bábtechnikák, a mulatságos, vidám darabok elvarázsolták a gyerekeket.

A látott produkciók után, hazatérve újra felidéztük a mesék tartalmát, megbeszéltük a tanulságokat, lerajzoltuk a szereplőket fejlesztve ezzel a gyerekek szókincsét, gondolkodását, kreativitását.

Nekünk, pedagógusoknak nem titkolt célunk, hogy már kisiskoláskorban alapozzuk meg a színházba járást, mert ezzel fejlődik a gyerekek kritikai érzéke, a társas szórakozás iránti igénye.

Egy-egy jó, nívós előadásra sokáig emlékezni fognak, mert ezek maradandó élményt nyújtanak. Itt, most nekünk ilyenekben volt részünk!

Csingérné Nagy Judit



Mese a madárfészekrőlLenka és palkó
alt
alt
Békakirályfi
alt


 

Sokszögű festészet avagy egy különleges rajz óra

2024. április 30.

2024 április 25-én a 6. d osztály a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria Sokszögű festészet című múzeumpedagógiai foglalkozásán vett részt.

A geometria világába kalauzolt minket a Deák17 Galéria MADI kiállítása, a szokatlan formájú festmények világába. A színes, téglalap alakú képkeretbe beilleszthetetlen alkotásokon keresztül találkozhattak a diákok a szimmetria, középpontos tükrözés vagy az egybevágóság fogalmával.

MADI a Mozgás, az Absztrakció, a Dimenzió és Invenció szavakból létrejött mozaikszó, amely Magyarországon is meghonosodott nemzetközi kortárs geometrikus képzőművészeti mozgalmat takar. A Deák17 Galéria kiállítására a Mobil MADI Múzeum gyűjteményéből válogatott, hazai és nemzetközi kortárs alkotásokat a MADI művészet alapvetéseiből kifejlesztett Poliuniverzum játékkal, festészeti modulokkal együtt mutatták be.

A foglalkozás alkalmával betekintést nyerhettünk a galéria életébe, feladatok során elsajátítottuk a MADI művészet legfontosabb tudnivalóit, végezetül a Poliuniverzum játékokat is kipróbálhattuk.

Huriné Kurucz Krisztina

osztályfőnök

alt


 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL